TERUG

Barrel Wave – BA Imperial Stout

23 januari 2022

vandeStreek heeft de afgelopen jaren gespeeld met het op vat lageren van imperial stouts: de RISky Business bieren. Met de Barrel Wave spelen we door; deze versie is een blend van een stout die op bourbonvaten (Heaven Hill) heeft gelegen, én op whiskyvaten (Bowmore). Dat levert een volle, zoete stout op met een droge, droppige nasmaak. The best of both worlds.

Stouts, zeker de zwaardere (imperial) versies, worden vaak op vaten gelagerd. De donkere, zware bieren hebben een goede basissmaak die mooi kan worden verrijkt met smaken van een vat. De meeste van die bieren zijn blends van een bier wat op één soort vat heeft gelegen, maar voor de Barrel Wave zijn er verschillende soorten vaten gebruikt. Dat levert een mooie mix op.

Bowmore

De whiskyvaten die zijn gebruikt zijn die van Bowmore, een Islay whisky van het noorden van dat Schotse eiland. De Islay whisky’s zijn rokerig omdat de mout boven een turfvuur wordt gedroogd. De noordelijke distilleerderijen geven een mildere rookgeur en -smaak dan de zuidelijke. Bowmore whisky heeft dus een milde rooksmaak in zich.

Heaven Hill

De bourbon whiskeyvaten voor dit bier zijn die van Heaven Hill, een grote familiedistilleerderij in Kentucky. De Heaven Hill bourbon geeft warme geuren en smaken van vanille, honing en caramel. De vaten worden bij de distilleerderij gebrand voordat ze gevuld worden; dat levert weer extra smaken op in combinatie met die honing en caramel.

De Barrel Wave combineert dus de smaken van de stout (koffie, chocola) met de zoetheid van de bourbon en het medicinale (droppige) van de whisky. Een bier om van te genieten met vrienden die een smaaksensatie aandurven.

Tip: drink er een glas Bowmore én een glas Heaven Hill naast om te ontdekken welke smaken uit het bier uit welke whisk(e)y komen.