TERUG

Bourbon Barrel Aged Barley Wine

7 januari 2022

In 2020 won vandeStreek op de Dutch Beer Challenge een gouden medaille met de Bourbon Barrel Aged Barley Wine. Terecht, overigens, en daarom is het bier dit jaar weer gebrouwen en op vat gelegd. Ook deze versie heeft een medaille gewonnen, bij de Brussels Beer Challenge dit keer.

In 2020 won vandeStreek op de Dutch Beer Challenge een gouden medaille met de Bourbon Barrel Aged Barley Wine. Terecht, overigens, en daarom is het bier dit jaar weer gebrouwen en op vat gelegd. Ook deze versie heeft een medaille gewonnen, bij de Brussels Beer Challenge dit keer. De combinatie van de rozijntjessmaak van de barley wine met de vanille en bourbon uit het vat is hemels: vol, zoet en verwarmend. Een perfect bier om op een gure herfst- of koude winterdag bij een haardvuur van te genieten.

Barley Wine

Een barley wine is een bier wat gerstemout als basis heeft (barley = gerst); dat geeft geuren en smaken van warme caramel, rozijnen of noten. De suikers uit de grote hoeveelheid mout zorgen daarbij voor een hoog alcoholpercentage, wat de verwarmende smaak nog eens versterkt. Het barrel agen van dit bier doet hier nog een schepje bovenop, zeker bij bourbonvaten omdat vanille ook warme tonen heeft. 

Buffalo Trace

De 2021 editie van de Bourbon Barrel Aged Barley Wine heeft op Buffalo Trace-vaten gelegen. Deze distilleerderij uit Kentucky maakt whiskey met een volle vanille- en melassesmaak. Melasse is een bijproduct uit de suikerindustrie: een stroop die een zoete, volle smaak geeft. Dat geeft een barley wine dus extra complexiteit.

Buffalo Trace maakt bourbon whiskey en dat verschilt van Europese whisky’s. Niet alleen is er in de Amerikaanse variant een extra ‘e’ in de naam geslopen, er is een groot verschil qua ingrediënten. Waar Europese whisky van gerstemout wordt gedistilleerd, wordt er voor bourbon whiskey met minimaal 51% mais gewerkt. Dat geeft bourbon haar karakteristieke smaak.

Warm

Deze herfst en winter ga je genieten van de combinatie van barley wine en bourbon. Ook als je geen open haard hebt: het bier verwarmt je al genoeg. Het past goed bij een romantische film, samen op de bank genieten terwijl de regen tegen de ruit klettert. Knus, tegen elkaar aan, onder een deken. Verwarmend!

Tip: drink er een glas Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey bij en proef de overeenkomsten en verschillen!