Hallo Voedingscentrum!

19/06/2020
Hallo Voedingscentrum!

Hallo voedingscentrum! Wat een enorme eer om op jullie website te staan. En nog wel in een afbeelding over Non Alcoholic dranken! Helaas staat het artikel vol met onjuistheden en suggestieve teksten. Omdat jullie duidelijk zijn over jullie onwetendheid schijn ik er graag een licht op – hopelijk lezen jullie mee!

Laten we beginnen met vieren dat er meer en meer Non Alcoholic opties op de markt komen, dat kleine Nederlandse producenten succes hebben met dergelijke – verantwoorde – producten. Dat is immers ook iets waar Het Voedingscentrum zich mee bezighoudt toch?

Dan de Nederlandse wet. Terecht schrijven jullie dat bieren tot 0,1% alcoholvrij genoemd mogen worden in Nederland en bieren tot 1,2% alcoholarm.

Teksten als: “Bieren met het label ‘alcoholvrij’, ‘alkoholfrei’ of ‘non alcoholic’ bevatten soms te veel alcohol” gaan ons wat te ver. Gelukkig zijn jullie duidelijk over jullie onbekwaamheid als het gaat over de etikettering van dit soort bieren. Jullie geven immers ronduit toe dat jullie niet weten of 3 van de getoonde bieren aan de wet voldoen. Welke 3 dat dan zouden zijn maakt het artikel overigens niet duidelijk.

Jullie tekst is suggestief genoeg om deze onduidelijkheid op ons bier en etiket te betrekken – wij gebruiken namelijk de term Non-Alcoholic. Lees even verder, leer en hopelijk rectificeer.

De terminologie in de Nederlandse wet is heel duidelijk zoals jullie ook aangeven. Onze Playground Non Alcoholic IPA is daarom ook alcoholarm te noemen. Dit vermelden wij duidelijk op het etiket, zoals hieronder te zien is.

Toch kiezen wij voor het Engelse “Non Alcoholic” op de voorkant van het label. Dat doen we omdat dit bier ook internationaal verkocht wordt en omdat we mogen communiceren in alle talen waarvan redelijkerwijs mag worden verwacht dat de Nederlandse consument het begrijpt.

Natuurlijk kunnen we als producent niet zomaar kiezen voor een term die ons beter uitkomt dan de Nederlandse wetgeving. Echter, de Europese verordening Nr. 1169/2011 (artikel 15, lid 1) stelt dat de verplichte voedselinformatie aangebracht moet zijn in een taal die gemakkelijk te begrijpen is voor de consumenten van de lidstaten waar het levensmiddel in kwestie in de handel wordt gebracht. De verplichte informatie staat gewoon in het Nederlands op de fles.

Wij hebben gekozen voor Non Alcoholic omdat we dit stukken duidelijker en beter omschrijvend vinden dan alcoholarm. Vertaal Alcoholarm naar het Engels: dat wordt dan Alcohol Free of Non Alcoholic. De keuzes daarna zijn gelimiteerd tot bijvoorbeeld Alkoholfrei of Alcohol Free, zoals bieren met minder dan een half procent alcohol in Duitsland of Engeland worden genoemd.

Daarnaast hebben wij er als producent voor gekozen om het ‘niet geschikt voor zwangere vrouwen’ icoon op het label te plaatsen. Dit terwijl, zoals in jullie artikel terecht aan bod komt, dat niet verplicht is en de expert die jullie citeren ook niet adviseert tegen het drinken van bieren zoals onze Playground Non Alcoholic IPA tijdens de zwangerschap.

Is het raar dat bieren uit Duitsland in het schap staan met de term Alkoholfrei? En bieren uit België ronduit Alcoholvrij genoemd worden op de etiketten? Nederland lijkt hierin af te wijken van hoe onze buurlanden ernaar kijken.

Jullie schrijven van 3 labels niet te weten of de labels binnen de wet vallen – spit die Europese verordening dan eens door. Dan komen jullie vast tot dezelfde conclusie als wij, dus daarom bij deze de vraag om een rectificatie van jullie suggestieve tekst en afbeelding richting ons bier te doen. Playground Non Alcoholic is een Alcoholarme IPA zoals het etiket duidelijk vermeldt.

Nogmaals: Laten we alsjeblieft vieren dat er meer en meer Non Alcoholic opties op de markt komen, dat kleine Nederlandse producenten succes hebben met dergelijke – verantwoorde – producten!

Vriendelijke groet,

Ronald van de Streek

Meer Nieuws

vandeStreek deelt omzet met de horecasector
16-04-2020

vandeStreek deelt omzet met de horecasector